Hoe je comfortzone je succes beïnvloedt

 

Het leven start aan het einde van je comfortzone, zegt men wel eens. Je comfortzone is je routine, waar alles gemakkelijk gaat en veilig is, en waar dromen en ideeën ontstaan. Aan het einde van die zone, als je een stap zet, kom je in een stretch- en leerzone. Daar kan je leren, experimenteren, groeien… Gaat dit te snel, beland je mogelijks in de paniekzone. Waar ben ik aan begonnen? Ga ik dit wel kunnen? De kunst is dus om stappen te zetten, grenzen af te tasten en te stretchen. Ondernemen voor de toekomst vraagt dat je uit je comfortzone stapt.

Stap jij uit je comfortzone? Durf je opnieuw proberen als er een experiment mislukt?

Zeker in deze veranderlijke tijden is het van essentieel belang om veerkracht op te bouwen, niet alleen persoonlijk maar ook met je onderneming. Hiervoor moet je af en toe een risico nemen en dingen doen die je bang maken. Vanuit je veilige comfortzone zoek je redenen om dingen niet te doen: Ik heb alles om gelukkig te zijn. Maak ik wel de juiste keuze? Wat als het niet lukt om mijn droom waar te maken?

Om stappen te kunnen zetten, moet je een beetje durven, of moet de pijn om te blijven waar je bent groot genoeg zijn. Stilstaan in je comfortzone, is een beetje sterven. Leren en stretchen is groeien, vooruitgaan. Af en toe zal je vallen, maar ook weer opstaan. Net als toen je leerde lopen of fietsen. Het is geen schande dat iets mislukt. Kijk naar succesvolle ondernemers. Ook zij hebben al doende geleerd.

 

Wat zijn jouw leerstrategieën?

Je hoeft natuurlijk niet onberekend te springen. Zo neemt onze bedrijfsanalyst Ivo Bols regelmatig een opdracht aan die hem uit zijn comfortzone daagt, zoals bv een workshop geven over een thema waarin hij zich nog verder moet verdiepen. Zelf zal ik eerder kijken waar ik naartoe wil, de eerste stap nemen om dan pas weer de volgende stap te bepalen. Het gaat er dus om om een doel te kiezen, en geleidelijk aan te leren en te experimenteren, stap voor stap.

 

5 tips naar succes

  1. Houd jouw ‘Bigger Why’ in het achterhoofd. Als je vertrekt vanuit je grootste passie of je grootste pijn, zal je je automatisch verdiepen en een expert worden.
  2. Durf experimenteren. Durf een kans te grijpen als die zich voordoet.
  3. Wees mild voor jezelf. Spreek jezelf toe zoals je een vriend of vriendin zou toespreken.
  4. Kleed wie je wil zijn. Durf je meer met een hoed of met rode schoenen? Zeker aandoen dan! Sommige hebben zelfs behoefte aan een supermancape.
  5. Bouw een netwerk op van gelijkgestemden, om inspiratie en ervaringen te delen.